OTEVŘENO: Pondělí – Pátek
08:00-12:00 + 13:00-17:00

OPOMÍJENÝ SERVIS – CO LIDÉ U SVÝCH AUT NEHLÍDAJÍ

… Opomíjeným dílem bývá vložka vzduchového filtru. Její zanesení přitom omezuje sání motoru, což se projeví jak na výkonu, tak hlavně na spotřebě. Ideální interval výměny je jednou ročně, … Cena nového vzduchového filtru je přitom rozumná, například na Octavii 1.9 TDI stojí do tří set korun.
Totéž platí pro ještě častěji zanedbávaný kabinový (pylový) filtr. … Najdeme ale i další prvek, jehož nutnost výměny většina majitelů automobilů ignoruje a přitom dokáže ohrozit zdraví ještě více. Řeč je o brzdové kapalině. Brzdová kapalina se má měnit každé dva roky. S narůstajícím stářím totiž klesá její bod varu, což přímo ovlivňuje práci brzd. V praxi to vypadá tak, že vůz, který brzdil výborně v zimě a na jaře, kdy nejsou teploty vysoké, najednou v létě přestává brzdit. Brzdy totiž kvůli staré brzdové kapalině neumějí vyvinout potřebný tlak. Auto se pak chová, jakoby mělo poddimenzované brzdy, jež vadnou vlivem přehřátí.
…zmiňme i stav brzdových kotoučů.
Někteří motoristé je mají hodně opotřebené, což se zpočátku projevuje jejich vlněním. Když jsou kotouče opravdu tenké, hrozí jejich prasknutí, které může mít za následek zablokování kola a smyk. Ano, jde o extrém. Ale opravdu jsou mezi námi kaskadéři, kteří mizerným stavem svých vozů ohrožují nejen sebe, ale především všechny okolo. …